Twee maanden geleden werden wij vol geraakt door het corona virus. Een enorme crisis die ons allen raakt, persoonlijk en zakelijk. Een crisis, die zijn gelijke niet kent, waardoor de overheid drastische maatregelen moest nemen. Het lijkt er nu voorzichtig op dat de maatregelen effect hebben en dat we de goede kant op gaan. Uiteraard daarbij een groot compliment aan alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt!    

Deze crisis heeft ook geleid tot een andere manier van werken en samenwerken. De enorme sprong die het thuiswerken daarbij heeft gemaakt is duizelingwekkend: 

134%

Microsoft Teams

Microsoft zag een groei van Teams van 134%. Van 32 miljoen dagelijkse gebruikers in maart, naar 75 miljoen dagelijkse gebruikers eind april. 

4,5x zoveel

Vergaderminuten

Het aantal vergaderminuten op één dag is spectaculair gestegen van 900 miljoen begin maart naar 4,1 miljard in de laatste week van april. 

Veilig thuiswerken

We kunnen blijkbaar wel degelijk snel veranderen, als er noodzaak is. En die was er! Wij verwachten dat deze ontwikkeling alleen maar zal doorzetten. Een uitdaging daarbij is wel hoe we zorgen dat dit allemaal niet ten koste gaat van de informatiebeveiliging. Die is zeker in het gedrang omdat je heel veel mensen opeens in een nieuwe en onbekende situatie brengt en we nog niet de tijd hebben gehad om iedereen te trainen en te begeleiden. Daar moet dan ook wat ons betreft de komende periode zeker extra aandacht aan worden besteed. 

Nu internetcriminelen in deze situatie ook hun kansen zien, is het van belang om iedereen bewust te maken van de risico’s en wat hier aan gedaan kan worden. Het gaat om serieuze feiten: 

2x zoveel

Phishing e-mails

Het aantal phishing e-mails is verdubbeld in 2019 ten opzichte van 2018.  Deze crisis zorgt op dit moment voor een ‘geweldig’ instrument om mensen angst aan te jagen.  

4x zoveel

Financiële schade

De financiële schade die dit oplevert is in 2019 al 4x groter dan die in 2018. Denk ook aan alle berichten van ransomware, waarbij de data ‘gegijzeld’ wordt.  

Waarschuwing

Valse berichten

Allerlei organisaties, zoals de Belastingdienst en banken, waarschuwen voor valse berichten via Facebook, WhatsApp en andere sociale kanalen. 

Meer informatie

Lees meer over onze 100% digitale dienstverlening.

Chatten en videovergaderen in een week.