Op 7 oktober jl. stonden we met JSR eindelijk weer eens fysiek op een evenement. Even geen Teams, even geen webinar, maar mensen in het echt ontmoeten!  

De BPUG, waar wij hoofdsponsor van zijn, organiseerde de 23e editie van het jaarlijkse seminar. Het was wel even wennen, want de laatste keer, dat wij hier stonden was in 2019. Waarna de corona pandemie ons leven drastisch in de war schopte. Dus we hadden ons voorgenomen om er nu dan ook een echt feestje van te maken. En dat is gelukt! 

Thema: Time to change

Het thema dit jaar was: “Time to Change”. En hoeveel hebben we onszelf en onze organisaties het afgelopen 1,5 jaar hebben moeten veranderen….niet normaal. En hier komen we uiteindelijk ook weer sterker uit!

Gelukkig geeft 2 jaar voldoende voorbereidingstijd, dus hebben we meteen maar goed uitgepakt met nieuwe banners, een bedrijfsfilm en lekkere snoepjes voor de bezoekers.  

Ruim 25 klanten van ons kwamen even langs om gedag te zeggen en te genieten van een dag vol inspirerende praktijkverhalen, interessante workshops en best practices. 

Indrukwekkende key-notes

Ontzettend mooie en indrukwekkende key-notes gaven richting aan de dag.

Hans van Griensven

Sturen zonder handen

Hans van Griensven, oud legerleider, ging met zijn verhaal “Sturen zonder handen” in op zijn oorlogservaringen rond de “slag van Chora”. Hoe zorg je ervoor dat teams echt letterlijk door het “vuur” voor elkaar gaan. En hoe zorg je ervoor dat teams “zelfsturend” kunnen zijn als de opdrachtgever of in ons geval de PM, Product Owner, of klant niet beschikbaar is. Het team moet weten wat de strategische koers en keuze is, en moet daar naar kunnen handelen.

Michel Zuidgeest

De lessen van een transformatie naar een agile organisatie

Michel Zuidgeest van ING ging in op de belangrijkste lessen van ING’s transformatie naar een ‘agile’ organisatie. Hij ging in op een aantal succesfactoren en de dingen waarvan iedereen wat kan leren.

En eigenlijk heel wonderlijk, als je de twee verhalen op een afstand bekijkt, zaten er ontzettend veel vergelijkbare elementen in als je kijkt naar:

  • Hoe kan het team handelen in de geest van de opdrachtgever, als deze niet beschikbaar is?
  • Hoe zorg je ervoor dat een team ook echt als team opereert?

Een mooie quote die ik toevallig hoorde was: There is no ‘I” in the word ‘TEAM’.

De presentaties van alle sprekers zijn hier te vinden

We kijken met veel plezier terug op een geweldige dag. Hopelijk volgend jaar weer, zonder ‘gedoe’!

Over BPUG

De Best Practice User Group Nederland (BPUG) is een gebruikersvereniging voor en door leden die dezelfde passie delen. Namelijk een passie voor het delen van kennis en ervaring over het gebruik van best practices voor verandering middels projecten en programma’s.

Meer informatie over de vereniging op