Nieuwe mogelijkheden van Microsoft Teams deel ik het hele jaar door. Vaak via trainingen en webinars. Nu ook eens via het blog van JSR. Dit is mijn Top 5 van 2021.

De top 5 heb ik samengesteld op basis van het enthousiasme van de mensen met wie ik de nieuwe mogelijkheden doornam.

Nieuwe mogelijkheden met de virtuele hand in Teams-vergaderingen

De virtuele hand in Teams-vergaderingen gebruik je bijvoorbeeld om aan te geven dat je graag het woord wil.

Het is nu mogelijk te zien in welke volgorde deelnemers hun virtuele hand opstaken. Zo kun je in diezelfde volgorde het woord geven.

Het is nu ook mogelijk om alle virtuele handen in één keer laten zakken. Efficiënt en handig bij grotere groepen deelnemers die vergeten dat zelf te doen.

Nieuwe mogelijkheden bij breakout rooms in Teams-vergaderingen

Met breakout rooms kun je aparte vergaderruimten maken. Zo kun je tijdens een overleg even in kleinere groepjes uiteen.

In 2021 zijn er nieuwe mogelijkheden voor breakout rooms toegevoegd zoals vooraf klaarzetten van breakout rooms, tussentijds verplaatsen van deelnemers, timers, het overdragen van beheer aan anderen en hergebruik.

De mogelijkheden in Teams-vergaderingen nemen dus flink toe. Daardoor kan steeds vaker afscheid genomen worden van andere oplossingen voor digitaal vergaderen.

Nieuwe mogelijkheden met Forms in Teams-vergaderingen

Met Forms kun je deelnemers aan Teams-vergaderingen één of meerdere vragen voorleggen die ze tegelijkertijd kunnen beantwoorden.

Forms is sinds 2021 steeds soepeler in te zetten in grote overleggen met gebruikers uit verschillende organisaties met verschillende apparaten. Ook zijn er nu vragen mogelijk met goede antwoorden en zogenaamde woordwolken.

PowerPoint Live

Heb je maar één scherm en presenteer je met behulp van een PowerPointpresentatie? Hoe hou je dan toch de deelnemers, chat en andere onderdelen van Teams-vergaderingen in beeld? Dat is een veel gestelde vraag.

Gebruik meerdere schermen en/of zet de nieuwe presentatorweergave via PowerPoint Live in. Je deelt dan geen scherm of venster maar kiest voor PowerPoint Live.

Je ziet de huidige dia mét sprekersnotities, volgende dia’s, deelnemers, chat en nog veel meer opties.

Ook deelnemers kunnen meer via PowerPoint Live als je dat toestaat. Ze kunnen bijvoorbeeld bladeren door de presentatie en deze automatisch laten vertalen in een andere taal.

Eenvoudig aangeven op welk chatbericht je reageert

Eindelijk werd het in 2021 dan tóch mogelijk om eenvoudig aan te geven op welk chatbericht je reageert. Dat was de meest gevraagde optie vanuit gebruikers die bovendien allang beschikbaar was in de smartphoneapp. Op de laptop en desktop kun je dit nu ook gebruiken.

Er is nog veel meer

Bovenstaande top 5 heb ik samengesteld op basis van het enthousiasme van de mensen met wie ik de nieuwe mogelijkheden doornam. Zelf ben ik in mijn rol als business consultant en trainer op het gebied van Microsoft 365 ook erg blij met deze nieuwe of verbeterde mogelijkheden:

Het is ook mooi om te zien hoe Microsoft Teams steeds toegankelijker wordt en de Teams Rooms zich ontwikkelen. Het wordt een steeds prettigere samenwerkomgeving die ook klaar is voor de periode ná het massale thuiswerken.

Slimmer werken met Microsoft 365

Ik hoop dat deze blog al aanzet tot slimmer werken met Microsoft 365. Heb je interesse in manieren om jouw hele team of organisatie slimmer te laten werken met Microsoft 365? Dan kom ik graag in contact!

Gert-Jan Waterlander avatar

We helpen je graag verder