Ongeveer een jaar geleden lanceerde Microsoft Project for the web. Een nieuwe, mooie en eenvoudige oplossing voor het maken, bijhouden en delen van projectplanningen. Welke ontwikkelingen hebben er na de lancering plaatsgevonden? Wat komt er binnenkort aan? Daarover meer in deze blog

Minder werk en kosten voor beheerders 

Eén van de ontwikkelingen is dat beheerders Project for the web nu eenvoudig aan of uit kunnen zetten.

Bovendien vereist het raadplegen van projectplanningen door gebruikers in veel gevallen geen speciale licentie meer. Dat scheelt in werk voor beheerders en in kosten voor licenties.

Minder automatisch doorrekenen 

Dat de hoeveelheden aan eenheden, werk en duur van een taak samenhangen is logisch, maar dat Project for the web die samenhang telkens automatisch doorrekent is in de praktijk lang niet altijd gewenst. Binnen Project for the web wordt hier nu rekening mee gehouden:  

“For all new projects, you are now able to set Effort and Duration independently of each other for tasks with assignments. When Effort is set, Duration will not change.” 

Meer beeld bij de voortgang 

Het percentage voltooid wordt nu getoond. Niet altijd de beste indicator van de voortgang, maar wel een veelgebruikte, en daarom goed om erbij te hebben. 

Snel filteren

Het filteren van taken op naam of toewijzing maakt het eenvoudig om een selectie te maken van taken om te bewerken of te bespreken. Voer bijvoorbeeld de naam van een teamlid in om tot een overzicht van zijn of haar taken te komen. 

Minder spraakverwarring 

Het is nu mogelijk een link naar een specifieke taak binnen een project te delen. Dat maakt gelijk duidelijk over welke taak een digitaal gevoerde discussie gaat. 

Steeds dezelfde weergave 

Iedere gebruiker heeft een andere voorkeur voor de weergave van kolommen en subtaken. De ingestelde weergave wordt nu per gebruiker onthouden. Bij een volgend bezoek aan de projectplanning hoeft deze dus niet opnieuw ingesteld te worden. 

Hergebruik van planningen

Het is nu mogelijk projectplanning te kopiëren voor hergebruik. Handig bij veel gelijksoortige projecten. 

Bugfixes en documentatie 

Uiteraard zijn er ook flink wat ‘kinderziektes’ verholpen en komt er steeds meer documentatie beschikbaar. Dat helpt sneller te achterhalen hoe iets moet of werkt. 

Binnenkort 

Aangekondigde ontwikkelingen zijn onder meer: 

  • Het kunnen groeperen op toewijzing in de Bordweergave 
  • Het kunnen toevoegen van extra taakvelden 
  • Een Project-app in Microsoft Teams 
  • Mailnotificaties 
  • Exporteren naar Excel 

Updates worden gefaseerd uitgerold en zijn daarom nu al, of binnenkort pas, beschikbaar. 

Samenhang met andere oplossingen 

Project for the web kun je gebruiken in combinatie met andere oplossingen binnen Microsoft 365. Bijvoorbeeld met Power BI voor rapporten, Roadmaps voor het overzicht over meerdere projecten of Power Automate voor het automatiseren van tijdrovende taken. In dit blog heb ik me beperkt tot de ontwikkelingen binnen Project for the web.

Meer informatie over de samenhang tussen oplossingen?

Vragen?

Gert-Jan Waterlander avatar

We helpen je graag verder