Nog maar 4 maanden geleden schreef ik dit bericht op linkedin. 

Maar het blijkt niet te mooi om waar te zijn! In deze blog deel ik mijn reis en mogelijkheden van AI in Microsoft 365. 

Bing Chat 

Die reis begon met de kennismaking met AI in Bing Chat. De resultaten waren beperkt. Vooral met mijn privéaccount leek ik (wel) tot zakelijk bruikbaar resultaat te komen. Ik heb heel wat afbeeldingen gemaakt waarmee ik presentaties op een originele manier ben gestart. 

Copilot via Bing 

Maar de ontwikkelingen gingen door. Bing Chat heet inmiddels Copilot en kan nu veel meer. 

Dat was niet alleen privé nuttig, bij hobby’s zoals programmeren, maar werd ook zakelijk erg relevant. Met een werkaccount worden gegevens bijvoorbeeld beveiligd.
 

Ik maakte er meerdere LinkedIn-berichten mee en ik deed er inspiratie mee op voor presentaties, workshops en blogs.  

Als organisaties eerste stappen met AI in Microsoft 365 willen maken is Copilot via Bing een heel toegankelijke start. Het is vaak inbegrepen bij bestaande licenties en een workshop is snel georganiseerd. Daarmee komen snel meningen en praktische ideeën van medewerkers naar boven.

Je moet wel steeds actief naar Copilot via Bing gaan. Dat is niet langer het geval met Copilot in Windows.  

Copilot in Windows 

Copilot in Windows is in Nederland helaas nog niet (op een gebruikelijke manier) beschikbaar. Met een trucje kom je er wel. Waar ik het nu voor gebruik? Vooral om snel instellingen in Windows te wijzigen; je schrijf wat je wilt, Copilot stelt een actie voor en die hoef je alleen nog maar te bevestigen. Heel handig als je als minder digitaal vaardige gebruiker niet precies weet hoe een instelling heet en waar je die kunt vinden. 

Copilot in Microsoft 365 

Maar de meest interessante stap kon ik maken in januari. Copilot voor Microsoft 365 kwam breed beschikbaar en heeft toegang tot alle data binnen JSR waar ik bij mag. 

Mijn Engelstalige berichten laat ik herschrijven. 

Op basis van trainingsmateriaal in PowerPoint laat ik een uitnodigingstekst voor een training maken. Op basis van een document in Word maak ik een PowerPoint. En in Excel kan ik simpelweg schrijven wat ik wil bereiken; Excel voert het daarna vlot uit. 

Ik gebruikte het ook al in Outlook, OneNote, Loop en Whiteboard. 

Engels/Nederlands

In het Engels werkt het behoorlijk goed. Dat vereiste voor mij wel dat ik op zoveel mogelijk plaatsen op mijn apparaat de taal op het Engels in moet stellen. Werkt een organisatie vooral in het Engels? Dan is dat waarschijnlijk geen enkel probleem. Maar werkt een organisatie vooral in het Nederlands? Dan is het best een uitdaging!😅 

Goed nieuws: ondersteuning van het Nederlands wordt verwacht in de eerste helft van 2024. lees meer

Volop in ontwikkeling 

Niet alles werkt al perfect of is al uit de preview-status. Ik heb er wel veel vertrouwen in dat de ontwikkelingen snel zullen gaan. Via de Roadmap van Microsoft zijn de ontwikkelingen te volgen. 

Aan de slag 


Dat betekent volgens mij dat je nu al aan de slag kunt, wilt of moet als organisatie.

Technisch 

Ga na wat technische vereisten zijn, welke licenties nodig zijn en of de beveiliging op orde is.

Bij veel organisaties kunnen medewerkers per ongeluk bij veel te veel data. Dat merken ze vaak niet, maar Copilot gaat wél met die data aan de slag straks. Zoek bovenaan www.microsoft365.com (nadat je bent ingelogd) maar eens op Vertrouwelijk, Geheim, Paspoort, Salaris, Handtekening, enzovoorts. Dat is vaak schrikken! Daarnaast moet je uiteraard nagaan of Copilot wel toegang mag hebben tot de data van jouw organisatie en hoe het met de privacy van medewerkers zit. Daarbij kunnen wij of andere organisaties binnen de Arcus IT Group ondersteunen.

Eerste ervaringen 

Dan is het tijd voor eerste ervaringen. Van de IT-afdeling en een eerste groep gebruikers. Zo blijkt snel of Copilot en de organisatie al klaar zijn voor grootschalige introductie. Dat is onder meer belangrijk omdat de kosten per gebruiker soms als hoog worden gezien. Ik denk dat ze wel meevallen, als je maar zorgt dat het veel oplevert. 

Adoptie 

Want zomaar toegang geven en kijken wat er gaat gebeuren is vaak niet de beste manier. Door medewerkers bewust te maken van de relevantie, ze hulpmiddelen aan te reiken, ze te begeleiden bij het eerste gebruik en kennis te gaan delen met elkaar levert het veel meer op. 

Project of klus? 

Al met al een flink project? Met vooraf bepaalde resultaten die helpen een doel te bereiken, metingen, evaluaties, enzovoorts? Misschien. Maar bij sommige organisaties proef en denk ik: gewoon doen! Het is hartstikke interessant, de data is vaak al bij Microsoft ondergebracht en al doende leert men.

Webinar Copilot: wat kan het je opleveren?

We kunnen er niet meer omheen dat Copilot inmiddels een belangrijk onderdeel is van onze digitale wereld, maar wat kan het opleveren voor jouw organisatie?

Tijdens dit webinar hebben we laten zien hoe Copilot een echte gamechanger kan zijn voor jouw dagelijkse werk.

Meer informatie

Webinars, presentaties, workshops… op allerlei manieren werken wij de komende tijd aan het helpen van klanten bij Slimmer werken met Microsoft 365. Neem uiteraard contact op bij behoefte aan ondersteuning van jouw organisatie.. 

Gert-Jan Waterlander avatar

We helpen je graag verder